sobota, 23 marca 2013

Warzywa! Quiche z warzywami

Miałam wielką ochotę na dużą ilość warzyw. Najlepsze wydają mi się w sałatce lub pieczone, właśnie... pieczone. Stwierdziłam, że w tarcie faktycznie się sprawdzą. Dlatego? Koniecznie zróbcie tę tartę jako danie główne lub dodatek. Zachęcam!

Co potrzebujesz?
ok 250 g ciasta francuskiego
1 cebula (wybrałam czerwoną, dodaje lekko słodkiego smaku)
pół pora
1 papryka (u mnie czerwona, ale wybierzcie ulubioną)
1 czerwona papryczka chilli
3 jajka
3 łyżki oliwy
100 ml śmietany 12%
2 łyżeczki mąki
100g sera typu feta (rozdrobniony)
40 g sera tartego
sól, pieprz, oregano, estragon

Co robisz?
Nagrzej piekarnik do 200 stopni. Rozmrozić ciasto francuskie (jak było mroczone oczywiście). umyj warzywa i pokrój: cebulę w kostkę pora na pół księżyce, paprykę w kostkę i chilli w malutkie części. Wyłóż ciastem formę, obciąż i wstaw do piekarnika na ok 20 min (ciasto można też ponakłuwać). Na patelnię wlać oliwę i przysmażyć warzywa z przyprawami. W misce roztrzepać jajka, dodać sól i pieprz, wymieszać ze śmietaną, mąką i fetą. Na przygotowany spód nałożyć warzywa i zalać masą jajeczną. Włożyć do piekarnika na około 20 minut i pozostawić w piekarniku do wystygnięcia.




Chętnie powtórzę tę tartę!

1 komentarz: