Zawsze poszukuję łatwych i szybkich przepisów na przekąski, które można zabrać ze sobą i jeść między zajęciami. To jest świetna alternatywa dla bułek, bajgli, paluszków czy czipsów. Scones to mięciutkie i płaskie bułeczki bez drożdży. Można do nich dodać ulubione dodatki zarówno słodkie (rodzynki i żurawina) jak i słone (feta, oliwki, suszone pomidory, zioła).
Ja zrobiłam razową wersję tych bułeczek. U mnie wyszło ich 9.
60g mąki pszennej
120 g mąki razowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody
100 ml mleka (i jeszcze odrobina, ok. łyżki, do posmarowania scones)
60 g pokruszonego sera feta
4 suszone pomidory pokrojone
szczypta soli i bazylii
Jakie jest wasze ulubione pieczywo? Ja muszę przyznać że lubię wszystkie rodzaje. :)
Całuję,
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz