środa, 19 grudnia 2012

Scone - czyli super szybka bułeczka


Zawsze poszukuję łatwych i szybkich przepisów na przekąski, które można zabrać ze sobą i jeść między zajęciami. To jest świetna alternatywa dla bułek, bajgli, paluszków czy czipsów. Scones to mięciutkie i płaskie bułeczki bez drożdży. Można do nich dodać ulubione dodatki zarówno słodkie (rodzynki i żurawina) jak i słone (feta, oliwki, suszone pomidory, zioła).
Ja zrobiłam razową wersję tych bułeczek. U mnie wyszło ich 9.

60g mąki pszennej
120 g mąki razowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody
100 ml mleka (i jeszcze odrobina, ok. łyżki, do posmarowania scones)
60 g pokruszonego sera feta
4 suszone pomidory pokrojone
szczypta soli i bazylii


Piekarnik nastaw na 220 stopni. Mąkę pomieszaj z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodaj sól i bazylię. Dołóż ser feta i pomidory suszone. Wszystkie te składniki wymieszaj. Wlej mleko i zagnieć ciasto. Jak już będzie połączone to wyłóż je na stolnice i podsypując mąką rozwałkuj na placek grubości ok. 2 cm. Wytnij bułeczki szklanką i odłóż na papier do pieczenia. Rozwałkowywanie i wycinanie powtarzaj do skończenia ciasta. Wszystkie bułeczki posmaruj mlekiem z góry. Scones piecz w piekarniku (220 stopni) przez 15-20 minut. Po wyjęciu powinny trochę ostygnąć ale można je spokojnie jeść na ciepło.

Jakie jest wasze ulubione pieczywo? Ja muszę przyznać że lubię wszystkie rodzaje. :)
Całuję,


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz